Opetus

Siriuksen toimintaperiaatteita. Kasvatuksen ja Sirkuksen näkökulmasta.

HEIKKI

Heikki Leppävuori on ohkolalainen Sirkus Siriuksen opettaja, freelancer-sirkustaiteilija. Hän on ollut alusta asti luomassa sirkuskoulua kotikylään. Heikki on opiskellut Kööpenhaminassa Comedia Schoolissa. Hän on ollut mukana mm. Sirkus Finlandiassa ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin talvisirkuksessa useina vuosina.

Vuonna 2016 Heikki vietti 30-vuotis taiteilijajuhlavuottaan kiertämällä Sirkus Finlandian mukana ympäri Suomea. Heikki on aloittanut uransa Finlandiassa vuonna 1986.

Heikin päälajeja ovat tasapainoilulajit, yksipyöräily ja klovneria. Opettajana Heikki on rauhallinen, kärsivällinen ja taitava.

Heikki on kaikille tuttu. 

JUKKA

Jukka Juntti on sirkustaiteilija, joka on esiintynyt ympäri maailmaa, esimerkiksi USA:ssa, Kiinassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. Hän on esiintynyt eri teattereissa ja suurilla lavoilla kuten Helsingin-, Lahden- ja Tukholman kaupunginteattereissa, Globenissa (Tukholma), Royal Blue Hallissa (Tukholma) sekä Roundhousessa (Lontoo). Hän on esiintynyt eri TV-ohjelmissa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Hän on myös esiintynyt eri sirkuksille, kuten Cirkus Cirkör, Hurjaruuth ja Tipping point production. Hän valmistui Tanssikorkeakoulusta Tukhomasta, sirkustaiteen kandidaatiksi. Hänen päälajinsa on vertikaaliköysi.

Jukka on toiminut sirkusopettajana ensimmäisen kerran korkeakoulussa 23 vuotiaana ja opettaa tällä hetkellä Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa.

Jukan intohimona on kehittää sirkuslajeja sekä sirkusta taiteena. Hän on kehittänyt vertikaaliköydelle oman merkintäjärjestelmän.

Siriuksessa Jukka opettaa nuorten perustunteja.

Kuva: Heidi Kotilainen

JOHANNA

Johanna Enäsuo on valmistunut sirkusartistiksi Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta keväällä 2012. Johanna työskentelee sirkusesiintyjänä ja -ohjaajana. Erikoisosaamista hänellä on tasapainoilutikkailla ja erilaisilla yksipyöräisillä. Johanna aloitti sirkuksen 10-vuotiaana. 

Johanna on esiintynyt sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa esiintymisiä on ollut paljon sekä pienemmissä että isommissa tapahtumissa, kuten SIrkus Finlandiassa, ArtTeatrolla, Logomossa, Lahden kaupunginteatterilla ja Cirko nykysirkuskeskuksessa. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Saksassa Incel Circus festivaaleissa, Ranskan Pompidou-museossa ja Itävallassa Clownin festivaaleissa.

Johanna on ystävällinen ja kannustava opettaja, joka huomio opetuksessaan jokaisen oppilaan yksilölliset taidot. 

Johanna opettaa pikkusirkuksen perustunteja sekä yksipyöräilyä.

Kuva: Katri Saarela

ANNI

Anni Pietala on valmistunut sirkusartistiksi Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta keväällä 2015. Heti valmistuttuaan Anni pääsi mukaan Sirkus Finlandian vuoden 2015 kiertueelle. Annin päälajeina ovat pariakrobatia ja löysä nuora. Anni on aloittanut sirkuksen 10-vuotiaana Sirkus Siriuksessa.

Anni on ammattitaitoinen opettaja ja iloisen positiivinen persoona. Opetuksessaan Anni ottaa huomioon jokaisen oppilaan yksilölliset taidot ja luo kannustavan ilmapiirin.

Siriuksessa Anni ohjaa pikkusirkuksen perustunteja sekä pyramideja, pariakrobatiaa ja aikuisten Norsut -ryhmää. Lisäksi hän on myös Lahden tuntien pääohjaaja.

MIRA

Mira on aloittanut sirkuksen 6 -vuotiaana ja siitä saakka sydän on sykkinyt sirkukselle. Mira on harrastanut päälajinaan akrobatiaa niin parin kanssa kuin hevosenkin selässä. Miralla on monipuolinen urheilutausta ja hän on opettanut lasten liikuntaryhmiä 15 vuotta. Into liikkumiseen ja taitojen opettamiseen vei Miran myös ammatilliselle polulle fysioterapeutiksi.

Mira on erikoistunut lasten kokonaisvaltaisen kehityksen arviointiin ja tukemiseen. Mira pitää myös huolta siriuslaisten kehonhuollosta ja vammojen ehkäisystä. Sirkusopettajana Mira yhdistää ymmärryksen lasten motoristen taitojen kehittymisestä sirkustaitojen harjoitteluun.

Mira on iloinen ja heittäytyvä ohjaaja, joka haluaa tukea jokaista lasta yksilöllisesti. Siriuksessa Mira opettaa vauvaryhmää sekä erityislasten Pyrstötähdet -ryhmää.

Kuva: Katri Saarela

NELMA

Nelma Pietala aloitti sirkusharrastuksen kuusi vuotiaana Sirkus Siriuksessa Mäntsälässä. Veri veti sirkukseen, joten hän päätti hakea sirkuslinjalle. Opinnot alkoivat syksyllä 2015, jossa hän erikoistui jalkajongleeraukseen. Valmistumisen jälkeen hän on ollut jo esiintymässä Norjassa Kristiansandin huvipuistossa, sekä Viking Linen M/S Amorellalla.

Pienestä asti Nelma on tottunut kiipeämään aina korkeimmalle pyramidiin ja saanut lentää toisten heitellessä häntä ilmaan. Näiden taitojen lisäksi hän taitaa myös rolabolan sekä yksipyöräisen, pariakrobatian ja tikastasapainoilun, joita hän esittää siskonsa Annin kanssa.

Siriuksessa hän opettaa pikkusirkuksen tunteja, ilma-akrobatiaa sekä aikuisten Norsut -ryhmää.

SANNA

Sanna Tennberg on Haminan Teinisirkuksen ”kasvatti”. Sirkusharrastus alkoi 8-vuotiaana ja on siitä lähtien kuulunut vahvasti elämään. Päälajeina Sannalla on ollut yksipyöräinen ja akrobatia.

Nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaajana Sannalla on kokemusta ryhmien ohjaamisesta ja hyvät valmiudet lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen ohjaamiseen. Pedagogisen sirkusohjaaja-koulutuksen Sanna kävi vuonna 2018. 

Sanna on iloinen, kannustava ja hassutteleva persoona ja tämä näkyy myös hänen ohjauksessaan. Sanna haluaa luoda mukavan ilmapiirin, missä jokaisen on turvallista ja kivaa harrastaa. 

Siriuksessa Sanna opettaa pikkusirkuksessa ja erityislasten Pyrstötähdet-ryhmässä.

SILJA

Silja Roos on pitkään Siriuksessa mukana ollut nuori aikuinen. Silja on ollut oppilaana Siriuksessa pienestä pitäen ja opettajana hän on toiminut usean vuoden ajan.

Silja on tunnollinen, ammattitaitoinen ja mukava opettaja, joka on myös siviilielämässä työskennellyt pienten lasten parissa. Monen vuoden sirkustaitojen harjoittelu näkyy laadukkaana opetuksena.

Tällä hetkellä Silja ohjaa aikuisten ilma-akrobatiaa.

Kuva: Mikko Pirinen

INKA

Inka Liimatta on harrastanut sirkusta Sirkus Siriuksessa 7-vuotiaasta asti ja tämän jälkeen pääsi opiskelemaan siitä itselleen ammatin. Keväällä 2023 Inka valmistui SaSakin sirkuslinjalta sirkusartistiksi päälajeinaan tanssitrapetsi ja ryhmäakrobatia. Muita lajeja mitä Inka tykkää tehdä on mm. paritrapetsi, akrobatia, käsilläseisonta ja oikeastaan kaikki ilma-akrobatia. Inka kuuluu nykysirkusryhmään nimeltä Usva Company ja kiertää eripuolilla Suomea esiintymässä ryhmän kanssa.

Siriuksessa Inka opettaa pikkusirkuksen perusryhmiä sekä nuorten ja aikuisten akrobatiaa sekä ilma-akrobatiaa.

Kuva: Mikko Pirinen

IDA

Ida Viljavuori on aloittanut sirkusuransa lapsena Sirkus Siriuksella ja valmistui sirkusartistiksi Sasakista keväällä 2024. Hänen päälajit ovat köysi ja notkeusakrobatia. 

Sirkuksessa Ida rakastaa luomisen vapautta ja uusien mahdollisuuksien etsimistä. Yhdessä tekeminen on hänen mielestään parasta sirkuksessa. Ida kuuluu nykysirkusryhmään Usva Company. 

Ida opettaa Siriuksessa lauantain tunteja. 

APUOHJAAJAT

Lisäksi pikkusirkuksessa toimii apuohjaajina aktiivisia nuorisosirkuslaisiamme;

Hilma Leppävuori, Meeri Särkelä, Inka Hyytiäinen, Anna Tiensuu, Veera Härmä, Olivia Lager, Iisa Pelander, Hilla Alho, Lumi Siljander, Liina Olin, Mika Särkelä.